Ogólnie o książkach

Zakątek moli książkowych

Moderatorzy: dziangabanga, Ochroniarze

Ogólnie o książkach

Postprzez PocketfulOfSunshine » 13 lip 2009, 08:40

Ponieważ jak mniemam większość z nas czyta coś więcej niż posty na forum, dlatego jest to warte omówienia. Jakie książki czytacie? Jaku gatunek preferujecie? Ulubiony pisarz?

Zacznę od siebie. Tak się złożyło, że uwielbiam czytać książki o zdesperowanych kobietach, które poszukują w życiu miłości a cała książka kończy się pocałunkiem xD I tutaj: "Bridget Jones" "Dziennik polskiej Bridget Jones, czyli Brygidy Janos" Pani Mecenas ucieka" "Morderstwo z lekką nadwagą" "Zabójstwo w rozmiarze XXL" "Wyznania zakupoholiczki"
W tym gatunku uwielbiam Meg Cabot (znaną głównie z Pamiętnika Księżniczki) oraz Sophie Kinsella.

Oprócz tego lubię dramaty i melodramaty. Uwielbiam twórczość Andrews Virgini C. Głównie: "Kwiaty na poddaszu" "Płatki na wietrze" (są jeszcze trzy następne części ale u mnie w bibliotece jest bida) oraz cykl Culter

Moją ulubioną autorką jest Katarzyna Grochola. Saga "Żaby i anioły" była wspaniała, tylko "Ja wam pokaże" było nudne. A tak podczas "Nigdy w życiu" i "Serce na temblaku" śmiałem się na głoś i nie umiałem przestać. Poza tym czytałem "Trzepot Skrzydeł" (genialne! płakałem xD) i parę innych (m.in: "Podanie o miłość") Nie mogę się doczekać aż w rączki wpadnie mi jej najnowsza powieść. Poszukuje też "Przegryźć dżdżownicę" ale nigdzie nie umiem znaleźć...

No to teraz czas na was ^^
Obrazek
PocketfulOfSunshine
Gambler

Książki

Postprzez mike » 27 wrz 2009, 17:24

zawsze czytam w srodkach lokomocji
tramwaj, pociag...

im wiecej krwi, sexu to tym lepiej :D
mastertoon, koontz, mcclure, king, cook polecam!
ostanio dosc duzo czytam kryminalow m.in a.christie
Obrazek
mike
Future Lover

Książki

Postprzez DovieDominik » 03 paź 2009, 15:10

Hmm, różnie bywa. Ja zacząłem od Harry'ego Pottera i chyba książki fantastyczne są moimi ulubionymi, aktualnie czytam Wojnę polsko-ruską.
DovieDominik
Express Yourself

Książki

Postprzez 1000MHz » 03 paź 2009, 19:01

Uwielbiam biografie sławnych ludzi. Moją ulubioną jest "Błękitny Anioł" o Marlenie Dietrich (autor; Donald Spoto). Lubię też "Królową skandali" Ch. Andersena i "Królewskie skandale" o najbardziej kontrowersyjnych królach, królowych, cesarzach.....

Z nie-biografii moje pozycje #1 to:
- "Kroki" Jerzego Kosińskiego - bardzo kontrowersyjny zbiór mini fabułek: http://www.slowko.com.pl/sklep/kroki-kosinski-p-62075.html
- "Londyn po polsku" - dość ciekawy przewodnik Krystyny Kaplan. W ogóle lubię czytać książki o Londynie.
- bajeczka dla dzieci "Corduroy" z lat 60. - autor: Don Freeman http://pl.wikipedia.org/wiki/Corduroy
- "Duchy polskie": http://pl.wikipedia.org/wiki/Duchy_polskie

Lubię też niektóre kryminały Agathy Christie.

mike napisał(a):zawsze czytam w srodkach lokomocji
tramwaj, pociag...

Ja też kiedyś tak czytalem, ale czesto mnie to usypialo i teraz najlepiej czyta mi sie w domu na moim lozku.
1000MHz
Deeper and Deeper

Książki

Postprzez dajmona » 03 paź 2009, 19:11

Swego czasu gdy byłam piękna i młoda zaczytywałam się powieściami grozy, przede wszystkim King,Masterton,uwielbiałam ten dreszczyk kiedy odkładałam przeczytana książkę i musiałam iść np. do kibelka :hyhy: :hyhy: tak działały na moją wyobrażnię,tytułów niestety nie pamiętam :zawstydzony: Ostatnio na urlopie łyknęłam Sprzedawcę broni-hugh laurie-go,nawet niezła.
A tak w zasadzie to dobrze mi się czyta na plaży kiedy odpoczywam ,więc 1 książka na rok :zawstydzony: :hyhy: ale się poprawię :lol:
dajmona
Gambler

Książki

Postprzez hiacus » 26 sty 2010, 15:04

Ostatnion przeczytała Cień wiatru Zafona.. Piekna opowieść o życiu, utaconej miłości, przyjaźni i nienawiści.. Również czeka nas dreszczyk emocji :)

Poza tym czytam większość książek, która mi wpadnie w ręce. Zaczynając od Harrego Pottera a na Ojcu chrzestnym kończąc:)

Teraz kupiłam nastepną Zafon'a książkę pt. "Marina".. zaczne po sesji :)

"Dobra książa to rodzaj alkoholu - też idzie do głowy" - Magdalena Samozwaniec ja tam dobre alkohole lubie :hyhy:
ObrazekNever underestimate a housewife. :heart:
hiacus
Burning Up

Książki

Postprzez sarcasmoO » 26 sty 2010, 19:45

Do ulubionych pisarzy zdecydowanie zaliczę Tess Gerritsen, Stephen'a Kinga i Franka Herberta. Najczęściej czytam kryminały, fantastyczne. Do science-fiction sięga rzadko, chociaż "Kroniki Diuny" mnie zaczarowały :) Polecam serię "Arséne Lupin" Maurice'a Leblanca oraz "Miasto Śniących Książek" Waltera Moers'a.
Obrazek
Madonna - Sticky & Sweet Tour - Warsaw, Bemowo Airport - 15.08.2009
Lady GaGa - The Monster Ball Tour - Gdansk/Sopot Arena - 26.11.2010
sarcasmoO
Express Yourself

Książki

Postprzez Maddianna » 30 sty 2010, 14:04

Hmm... przez lekturę szkolnych podręczników zostaje mało czasu na coś normalnego :hyhy:
Strasznie spodobał mi się ostatnio S. King. Na razie przeczytałam tylko "To" a teraz czytam "Podpalaczkę". Widzę tu kilku miłośników, więc powiedzcie mi co jeszcze powinnam przeczytać :D
Maddianna
Impressive Instant

Książki

Postprzez psychari » 30 sty 2010, 14:14

Mój Top:

Sto lat samotności Gabriela Garcii Márqueza
Jedwab - Alessandro Baricco
Gra w klasy - Julio Cortázara
Godziny i Dom na krańcu świata - Michaela Cunninghama
Dzikie Noce - Cyrila Collarda
Chwile wolności. Dziennik 1915-1941 - Virginia Woolf
Bycie i czas - Martina Heideggera
Obrazek
http://blameitonmadonna.blogspot.com/
psychari
Ochroniarz

Re: Książki

Postprzez blackie » 30 sty 2010, 14:28

Maddianna napisał(a):Hmm... przez lekturę szkolnych podręczników zostaje mało czasu na coś normalnego :hyhy:
Strasznie spodobał mi się ostatnio S. King. Na razie przeczytałam tylko "To" a teraz czytam "Podpalaczkę". Widzę tu kilku miłośników, więc powiedzcie mi co jeszcze powinnam przeczytać :D

Jak z Kinga to obowiązkowo Miasteczko Salem i Lśnienie.

Ostatnio skończyłem czytać "Dziewczyne z sąsiedztwa" Jacka Ketchum'a.Książka oparta na prawdziwych wydarzeniach - torturach i morderstwie Sylvii Likens w Indianapolis w 1965 roku.Bez wątpienia najbardziej szokująca jaką przeczytałem.Utwierdza w przekonaniu ,że to ludzie są największymi potworami chodzącymi po ziemi.Teraz tylko czekać na wydanie pozostałych książek tego autora w naszym kraju.
blackie
Like a Virgin

Dodaj do: Wypowiedz dla Wykop  Wypowiedz dla Facebook  Wypowiedz dla Wyczaj.to  Wypowiedz dla Gwar  Wypowiedz dla Delicious  Wypowiedz dla Digg  Wypowiedz dla Furl  Wypowiedz dla Google  Wypowiedz dla Magnolia  Wypowiedz dla Reddit  Wypowiedz dla Simpy  Wypowiedz dla Slashdot  Wypowiedz dla Technorati  Wypowiedz dla YahooMyWeb

Następna strona

Powrót do Książka