Zarejestruj się w naszym serwisie

Ogólnie o książkach

Zakątek moli książkowych

Moderatorzy: dziangabanga, Ochroniarze

Re: Ogólnie o książkach

Postprzez Adam1976 » 01 mar 2010, 19:01

RottenVirgin napisał(a):
Polecam tym, którzy lubią wybitną literaturę

Czy jest ktoś, kto nie lubi wybitnej literatury? :)

PS Co to jest wybitna literatura? ;)

Czy Grochola to twórca wybitnej literatury? (to pytanie retoryczne) Co to jest wybitna literatura? Np.: Pamuk a nie Grochola. Rozumiem współczense ciążenie ku relatywizmowi sądów (nawet estetycznych), ale jeśli chodzi o literaturę to sprawa jest łatwiejsza niż z muzyką, kanon estetyczny nie zmienia się aż tak szybko jak w muzyce. Czy jest ktoś, kto nie lubi wybitniej literatury? Oczywiście, znam takich, mam kontakt z nimi codziennie (niestety) :) Nie da się nie rozróżnić marnej książki od książki wybitnej. No chyba że ktoś zwyczajnie nie potrafi tego zrobić. Albo jest głuchy i ślepy (pod wzgędem estetycznym oczywiście). Tu się zgadzam.
Adam1976
Express Yourself

Ogólnie o książkach

Postprzez Peter » 02 mar 2010, 12:48

Ostatnio czytam "Latynoamerykańską gorączkę' Artura Domosławskiego, przedstawia najnowsze dzieję i obecną rzeczywistość krajów Ameryki Południowej. Polecam bardzo. :)
Peter
Don't Stop

Postprzez hiacus » 06 mar 2010, 12:53

Adam1976 napisał(a):
RottenVirgin napisał(a):
Polecam tym, którzy lubią wybitną literaturę

Czy jest ktoś, kto nie lubi wybitnej literatury? :)

PS Co to jest wybitna literatura? ;)

Czy Grochola to twórca wybitnej literatury? (to pytanie retoryczne) Co to jest wybitna literatura? Np.: Pamuk a nie Grochola. Rozumiem współczense ciążenie ku relatywizmowi sądów (nawet estetycznych), ale jeśli chodzi o literaturę to sprawa jest łatwiejsza niż z muzyką, kanon estetyczny nie zmienia się aż tak szybko jak w muzyce. Czy jest ktoś, kto nie lubi wybitniej literatury? Oczywiście, znam takich, mam kontakt z nimi codziennie (niestety) :) Nie da się nie rozróżnić marnej książki od książki wybitnej. No chyba że ktoś zwyczajnie nie potrafi tego zrobić. Albo jest głuchy i ślepy (pod wzgędem estetycznym oczywiście). Tu się zgadzam.

Nadal nie rozumiem co to znaczy "wybitna" literatura. Masz głupie wytłumaczenie. Grochala z tego co wiem nie ma książek górnolotnych po prostu. Z tego co wiem te książki się czyta i odkłada. A książki nazwane wg. Ciebie "wybitnymi" to zapewne książki, które zmuszaja nas do głębszych przemyśleń i swojego rodzaju kontemplacji nad nimi. Każą się zatrzymać i pewne rzeczy przemyśleć. Czy dobrze rozumiem?

Ta nazwa "wybitne" jest strasznie smieszna..
ObrazekNever underestimate a housewife. :heart:
hiacus
Burning Up

Ogólnie o książkach

Postprzez Adam1976 » 06 mar 2010, 21:22

Słowo jak słowo. Można się przyczepić, czy słowo "górnolotna" ma jakiś sens w tym kontekście? Ale do rzeczy - to, co powiedziałaś na temat Grocholi (przykład jeden z wielu), jest obrazową definicją literatury, która wybitna nie jest (a nawet nie rości sobie prawa, żeby być za taką uznana). W tym zgadzamy się. A co to znaczy wybitna literatura? Gdyby odpowiedź na to pytanie była jednoznaczna, to przestałyby istnieć studia filologiczne. Zatem - nie da się tego zdefiniować. Ba, nawet nie ma takiej potrzeby. Bo każdy, kto przeczyta Grocholę i Pamuka, szybko rozróżni dzieło lepsze od gorszego. Wybitne od takiego, które nim nie jest. Zresztą - jedna z książek wspomnianego Pamuka zaczyna się od stwierdzenia, że "Przeczytałem kiedyś pewną książkę i całe moje życie się zmieniło." Czyż nie jest to definicja wybitnej literatury?
Adam1976
Express Yourself

Ogólnie o książkach

Postprzez paluszek0 » 06 mar 2010, 23:27

A są fani kryminałów i detektywistyki?
Ja najbardziej z tego gatunku lubię 'Róże są czerwone" James Pattersona i "Bez śladu Linwooda Barclaya". Poza tym jeszcze strawię Johna Grishama ('Prawnik' chyba naj) i 'Domek na plaży' James Pattersona z jakims gościem nie pamiętam jakim. Jak byłem nastolatkiem to lubiłem Martę Patton (Tropicieli Złoczyńców) :)
Skins, serie 1 i 2 :D
paluszek0
Express Yourself

Postprzez dziangabanga » 09 mar 2010, 19:03

paluszek0 napisał(a):A są fani kryminałów i detektywistyki?

Agata Christie
Twierdziła, że najlepsze pomysły miewa podczas zmywania, bo przy tym niewdzięcznym zajęciu przychodzi jej największa ochota na morderstwo.
Nazmywała się najwyraźniej w swym życiu ( około 80 powieści i sztuk teatralnych)

"I nie było już nikogo" - ktoś się zorientował kim był zabójca ? :<
Obrazek
dziangabanga
Ochroniarz

Ogólnie o książkach

Postprzez sintezi » 09 mar 2010, 22:22

Ja przeczytałam parę kryminałów Agathy Christie i jeśli dobrze pamiętam to w żadnej książce nie udało mi się dobrze wytypować zabójcy. :lol: To jest właśnie u niej najlepsze, że prawie do końca nie można być pewnym kto jest winny. Na końcu zawsze jest jakiś zwrot akcji o 180 stopni, albo popis niesamowitej inteligencji Poirota.
Chyba trochę za mało bystra jestem na takie książki, ale to nic, ważne że dają mi przyjemność z czytania. ;)
Obrazek
sintezi
Ochroniarz

Postprzez Mylengrave » 18 mar 2010, 01:17

O Boże! Jestem załamana! Ja, mól książkowy...wchodzę sobie na to Forum, spodziewając się setek tematów o książkach, a tu...1. Na początku bałam się, że moje serce tego nie wytrzyma, ale już jest dobrze.

Haha, nie wiem, do czego to się odnosiło, ale przeczytałam jakże oksymoroniczne zestawienie Grochola - wybitna literatura i od razu mi się weselej zrobiło :lol: Pamuk jest świetny...mhm... Śnieg mi się chyba najbardziej podobał, mam wrażenie, że najbardziej rozumiem.
Obrazek
Mylengrave
Impressive Instant

Ogólnie o książkach

Postprzez RottenVirgin » 18 mar 2010, 01:24

O Boże! Jestem załamana! Ja, mól książkowy...wchodzę sobie na to Forum, spodziewając się setek tematów o książkach, a tu...1. Na początku bałam się, że moje serce tego nie wytrzyma, ale już jest dobrze.

Ach, ta postawa z cyklu " Ja taka inteligentna, a tu taka posucha i nędza, coż ja pocznę w tej dziczy" :lol: :lol: wybacz sarkazm, ale lubię, lubię. :hyhy:

Jako mól, masz pole do popisu w kwestii rozbudowania tematu, bo oto zapytam, o czym pamukowy śnieg, bom zabrać się miała, a się nie zabrałam. Bardziej Ci się podobał...od czego?
Obrazek
RottenVirgin
Honorowy Tłumacz

Ogólnie o książkach

Postprzez Mylengrave » 18 mar 2010, 01:33

Tak też wypowiedź miała brzmieć. Uważam skromność za cechę zbędna, więc nie znajdziesz jej u mnie w nadmiarze. Oczywiście przeciwstawiam do niej próżność, z którą bardzo miło mi się żyje. Bo w wątku "rozbieranym" nadal jednak stawiam na skromność. Chociaż w autoprzypadku nazywam to po prostu intymnością.
Moja wypowiedź skierowana do średniozaawansowanych w zgłębianiu tajników rozbudowywania inteligencji mówiła o tym, że Śnieg lepszy od innych książek Pamuka. A teraz poczekaj, bo muszę się z Googli dowiedzieć, o czym jest Śnieg. Takie mądre zdanie jest
Za sensacyjno-kryminalną fabułą kryje się próba próba dotarcia do źródeł współczesnego terroryzmu.
Wystarczy? Ja też lubię sarkazm. Chociaż ostatnio ograniczam.
Czytałam jeszcze "Stambuł. Wspomnienia i miasto" i "Dom ciszy".
Obrazek
Mylengrave
Impressive Instant

Dodaj do: Wypowiedz dla Wykop  Wypowiedz dla Facebook  Wypowiedz dla Wyczaj.to  Wypowiedz dla Gwar  Wypowiedz dla Delicious  Wypowiedz dla Digg  Wypowiedz dla Furl  Wypowiedz dla Google  Wypowiedz dla Magnolia  Wypowiedz dla Reddit  Wypowiedz dla Simpy  Wypowiedz dla Slashdot  Wypowiedz dla Technorati  Wypowiedz dla YahooMyWeb

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Książka