Ogólnie o książkach

Zakątek moli książkowych

Moderatorzy: dziangabanga, Ochroniarze

Książki

Postprzez mike » 30 sty 2010, 21:39

a ja ostatnio odkryłem dzieła Tess Gerritsen - która często nazywana jest Robinem Cookiem w spódnicy ;)
czytając każdą powieść człowiek czuje się jak rollercoasterze, co chwila zmienia się kierunek akcji
uwielbiam takie książki
Obrazek
mike
Future Lover

Re: Książki

Postprzez sarcasmoO » 30 sty 2010, 23:03

Maddianna napisał(a):Hmm... przez lekturę szkolnych podręczników zostaje mało czasu na coś normalnego :hyhy:
Strasznie spodobał mi się ostatnio S. King. Na razie przeczytałam tylko "To" a teraz czytam "Podpalaczkę". Widzę tu kilku miłośników, więc powiedzcie mi co jeszcze powinnam przeczytać :D

Polecam "Oczy smoka" i zbiór opowiadań "Czwarta Po Północy" :)
Obrazek
Madonna - Sticky & Sweet Tour - Warsaw, Bemowo Airport - 15.08.2009
Lady GaGa - The Monster Ball Tour - Gdansk/Sopot Arena - 26.11.2010
sarcasmoO
Express Yourself

Książki

Postprzez RottenVirgin » 31 sty 2010, 12:54

Ostatnie odkrycie- Zoe Heller i "Notatki o skandalu" ( rozslawione przez swietny film pod tym samym tytulem , z mistrzowskimi kreacjami Judy Dench i Cate Blanchett). Wszystkim, którzy czują się na silach, polecam przeczytać książkę w oryginale- dostępne na rynku, polskie tlumaczenie zabija większą część kapitalnego, cierpkiego humoru, ktorym ta książka podbila me serce. Polecić trzeba milosnikom nieco mniej oczywistych powieści obyczajowych, fanom sarkazmu i klarownego języka. Rozkosz! :)
Obrazek
RottenVirgin
Honorowy Tłumacz

Książki

Postprzez hiacus » 10 lut 2010, 17:06

No i jestem [po lekturze kolejnej książki Zafona mianowicie "Marina". Szczerze mówiąc podobała mi się, ale nie dorównuje do "Cienia wiatru". Wydaje mi się taka trochę "naciągana". Muszę jeszcze przeczytać "Grę Anioła" i wtedy będę mogła porównać te trzy powieści.
ObrazekNever underestimate a housewife. :heart:
hiacus
Burning Up

Książki

Postprzez PocketfulOfSunshine » 10 lut 2010, 18:32

A jest tu może jakiś GrocholoManiak?
Obrazek
PocketfulOfSunshine
Gambler

Książki

Postprzez madie » 10 lut 2010, 19:46

Jako że temat prezentacji maturalnej mam ambitny, bo jest to ruch chasydzki na ziemiach polskich, z całego serca polecam twórczość Singera. W szczególności "Dwór" i "Spuściznę". Jeżeli interesuje was kwestia żydowska nie tylko w aspekcie Zagłady, a też ich kultura, zwyczaje i historia ujęta w ciekawy, humorystyczny często nawet ironiczny sposób - to są książki dla was. Autor pokazuje dzieje dorobkiewicza, Żyda Kalmana Jakobiego, który zostaje zarządcą majątku jampolskiego hrabiego, który ów majątek utracił po powstaniu styczniowym. Kalman jako ciemny, bogobojny Żyd musi zmagać się z przeciwnościami losu, majątkiem, chorobą żony, przemianami społecznymi i coraz bardziej upowszechniającym się postępem nawet wśród Żydów. "Dwór" opowiada o ruchu chasydzkim, który był charakterystyczny dla ziem polskich o ich ciekawej kulturze, świętach, religijności. "Spuścizna" to natomiast powieść o dalszych losach bohaterów "Dworu", o wnukach i prawnukach Kalmana Jakobiego. Singer pokazuje XIX wieczną Polskę oczami Żyda, tak jak m.in Prus ukazywał Polskę oczami Wokulskiego, tyle że ten pierwszy robi to w o niebo lepszy i ciekawszy sposób.

Confessions Tour 22.08 2006 - Hannover
Sticky&Sweet Tour 28.08 2008 - Berlin
Sticky&Sweet Tour 13.08.2009 - Praga
Sticky&Sweet Tour 15.08.09 - Warszawa
madie
Beautiful Stranger

Książki

Postprzez Peter » 10 lut 2010, 21:05

Ja w wolnych chwilach czytam Immanuela Wallerstiena "Koniec Świata jaki znamy".... zastanawiająca wizja przyszłości systemu kapitalistycznego....
Peter
Deeper and Deeper

Książki

Postprzez 1000MHz » 10 lut 2010, 21:07

Ostatnio spodobała mi się... "Lekcja stylu" Kwaśniewskiej :rolleyes:
1000MHz
Deeper and Deeper

Re: Książki

Postprzez hiacus » 10 lut 2010, 21:34

Peter napisał(a):Ja w wolnych chwilach czytam Immanuela Wallerstiena "Koniec Świata jaki znamy".... zastanawiająca wizja przyszłości systemu kapitalistycznego....

słyszałam o tym na wykładzie :) musi byc ciekawe :)
ObrazekNever underestimate a housewife. :heart:
hiacus
Burning Up

Re: Ogólnie o książkach

Postprzez dziangabanga » 14 lut 2010, 10:32

Ostatnimi czasy przeprosiłam się z biblioteką ( co prawda Chylińska ma rację twierdząc: "Książka z biblioteki jest jak facet, który miał mnóstwo kobiet. Przychodzi do ciebie i czujesz, że pachnie kimś innym. Niby go kochasz, chcesz z nim być, chcesz to wszystko pojąć, ale wiesz, że był dotykany przez inne. Najgenialniejsza książka odpada, kiedy jest poplamiona, popisana. Ktoś ją miał, ktoś ją czytał i ktoś swoim tłustym wzrokiem próbował skumać, o co w niej chodzi." ), ale .... :P )

Stephena Kinga w większości uwielbiam. Zarówno za stronę literacką, jak i wkład w kinematografię - Carrie, Skazani na Shawshank, Zielona Mila, Lśnienie - chyba najlepsze z ekranizacji.
Czytając "To" bałam się pójść do toalety - oglądając "To" .... no cóż - kreacja pennywise'a mistrzowska i tyle.
Obrazek

W zeszłym tygodniu zjadłam Firestartera - Podpalaczkę ( zdaje się, że była to powtórka z rozrywki :P ), Stukostrachy ( Jagoda - co sądzisz o przekładzie tytułu ? :chytry: - Tommyknockers), oraz Dolores Claiborne. Wszystkie 3 zostały zekranizowane, i wszystkich trzech nie widziałam ;/ Na początek zdecydowanie muszę obejrzeć Dolores - http://www.filmweb.pl/f5127/Dolores,1995
Po pierwsze z racji genialności pierwowzoru - 250 stron monologu tytułowej bohaterki. Zero rozdziałów. Nie ma gdzie wsadzić zakładki ;)
Po drugie - Kathy Bates ! ( Misery dla odmiany widziałam, ale nie czytałam - przynajmniej sobie nie przypominam :P ) Firestarter jest na miejscu drugim - ciekawi mnie bowiem Drew Barrymore.

Z ciekawostek wydawniczych:
Okładka I wydania Firestarter'a Obrazek

Głowiłam się nad nią strasznie, bo coś mi przypominała, i za cholerę nie pasowała do treści.

stephenking.pl: Grafika ta pierwotnie zdobiła film 'Nightbreed' (wydany zresztą u nas na kasecie vhs z tą samą okładką, pod tytułem 'Stowarzyszenie umarłych dusz')

Obrazek

A propo Kinga i bibliotek - będąc mała nie zawsze udawało mi się trafić na jego książkę - znalazłam sobie zatem pisarza zastępczego w postaci Deana Koontza ( nazywanego zresztą drugim Kingiem) - pamiętam, że przeczytane wówczas książki mnie wkręciły - po latach zaś nie pamiętam fabuły ani jednej - nie licząc Opiekunów ( nie wiem dlaczego zmutowane psy tak utkwiły mi w pamięci ... )
Nazwisko jednak robi swoje i wypożyczyłam Niezniszczalnego - polecam do pociągu czy tramwaju - nie jest źle - ale finał spartolony - może mam alzheimera,bo słabo go już pamiętam :lol:

Z cyklu "w trakcie":
Przerwana lekcja muzyki ( Girl, Interrupted). Film oglądałam kilka razy ... i zdaję sobie sprawę, że cięcia oraz zmiany to rzecz konieczna w każdej adaptacji - w tym jednak przypadku odpowiednim stwierdzeniem w przypadku filmu będzie "inspired by novel" niż "based on novel". Zdawać mi się zaczęło, iż scenarzysta pisał pod Angelinę, albo pod Nicholsona .... ;)
Łatewa - polecam obydwie pozycje( książkowe i filmowe - czyli razem 4 ;])
Obrazek
dziangabanga
Ochroniarz

Dodaj do: Wypowiedz dla Wykop  Wypowiedz dla Facebook  Wypowiedz dla Wyczaj.to  Wypowiedz dla Gwar  Wypowiedz dla Delicious  Wypowiedz dla Digg  Wypowiedz dla Furl  Wypowiedz dla Google  Wypowiedz dla Magnolia  Wypowiedz dla Reddit  Wypowiedz dla Simpy  Wypowiedz dla Slashdot  Wypowiedz dla Technorati  Wypowiedz dla YahooMyWeb

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Książka