Fobie

Globalne ocieplenie? Zepsuty sprzęt AGD? Rozmawiaj na dowolny temat!

Moderatorzy: wodny, dziangabanga, Ochroniarze

Fobie

Postprzez dziangabanga » 28 lip 2009, 14:41

fobia - z gr. φόβος phóbos "strach, lęk"

Chorobliwy, bezpodstawny i uporczywy lęk przed różnymi określonymi substancjami, sytuacjami, zjawiskami i przedmiotami.

Fobie podzielić możemy na specyficzne i fobię społeczną.
Fobie specyficzne to fobie przed: zwierzętami, obiektami, sytuacjami społecznymi (np. zamknięte pomieszczenia, windy) krwią i zranieniem, chorobami czy śmiercią.
Fobia sytuacyjna związana jest z lękiem przed wykonaniem jakiejś zawstydzającej czynności na oczach innych ludzi i nieumiejętności jej kontrolowania-zatrzymania

Jak pokazuje współczesna psychologia, bać się można wszystkiego, na co tylko znajdzie się łacińska nazwa. Niektórzy borykają się z somniofobią (lęk przed snem – szczególnie liczni wśród dotkniętych nim muszą być ci, którym śnią się koszmary), inni z anemofobią (lęk przed powietrzem – wyjątkowo uprzykrza delikwentowi życie na naszej planecie). Dla wielu ludzi spotkanie z głową kościoła katolickiego wiąże się z dużym stresem, inni krytykują go, nie zgadzając się z jego poglądami. Jest także grupa zdiagnozowanych papofobów.
Jednym z najbardziej absurdalnym z lęków jest arachidobutyrofobia, czyli lęk przed masłem orzechowym.

Heksakosjoiheksekontaheksafobia
lęk przed 666 :devil:
Więcej poczytać można sobie tutaj: http://portalwiedzy.onet.pl/4868,25297, ... pisma.html

Osobiście uciekam gdy widzę pająki i robactwo (chociaż przeszło mi trochę - najpierw uciekam a potem wracam z kapciem i walę gdzie popadnie drąc się wniebogłosy :lol: )
W życiu nie stanęłabym na krawędzi dachu

I to by było tyle z moich strachów

A czego Wy się boicie?
Obrazek
dziangabanga
Ochroniarz

fobie

Postprzez Zuzuking » 28 lip 2009, 16:35

Nie boje się lasów nocą, babcinych opowiastek o duchach, wysokość uwielbiam :) Moja fobia - arachnofobia :scared: Nawet najmniejszy pajączek, 3 mm budzi u mnie strach i obrzydzenie, bo zaraz widzę tarantule w pomniejszeniu O.o Jak na grzybach wleze w pajęczynę, to skacze jak opętana, jak widzę w ogrodzie krzyżaka to nogi mi się uginają. A najlepsze jest to że jak siedzi pająk na ścianie, a ja z laczkiem na niego się przymierzam, to nigdy, ale to nigdy w niego nie trafiam! Jak na złość :kwas:
Jeszcze się boje ludzi małp, takich jak z "Planety Małp" :P Nie wiem czemu, ale pewnie dlatego ze mnie w dzieciństwie Yetim straszyli xD
Obrazek
Zuzuking
Gambler

fobie

Postprzez Booneral » 31 lip 2009, 00:09

Zastrzyki :P Skrzywienie po przymusowych szczepieniach w dzieciństwie i totalnie zdebilałej pielęgniarce.. uh na sam widok strzykawki robi mi się nie swojo,nie wspomnę o widoku wstrzykującej się igły pod skórę, czuję skurcz w brzuchu i panika. Mam tak od dziecka... :lol:
Obrazek
Booneral
Gambler

fobie

Postprzez mossad » 31 lip 2009, 05:31

pająki (te duże - choc na ścianie wisi zasuszona tarantula) i węże.... brrrr nigdy nie wezme węża na ręce a miałem już kilka razy okazje "potrzymać pytona"... strach nasilil się po wakacjach w Afryce, gdzie na drodze staneła mamba... czarna mamba... (znowu gęsiej skórki dostałem na samo wspomnienie)
węże wyglądają tylko ładnie jako paski, portfele i buty
Alright Lisbon! You've got one more chance! One more chance to tear the roof off this mother fucker!
Obrazek
mossad
Don't Stop

fobie

Postprzez sintezi » 31 lip 2009, 10:04

Burze... strasznie się ich boje. Nie grzmotów, piorunów, tylko dużej ilości wody, bo wtedy zalewa mi piwnice... :niepewny: Taki strach mam od 97', kiedy dom mojej rodziny z opolskiego zalała Odra. Woda doszła do samej rynny, a dom był piętrowy... O.o
Kiedy zbiera się na burze, od razu czuje nie pokój. Najgorzej jeśli jestem sama w domu, wtedy jest ze mną naprawdę źle. Nie raz miał drgawki, które z trudnością powstrzymywałam.

Najciekawsze jest to, że jeśli jestem poza dom, a jest potężna burza to się nie boje...
Obrazek
sintezi
Ochroniarz

fobie

Postprzez boytoy » 31 lip 2009, 17:28

Mon dieu, jestem niezłym materiałem dla psychiatry. Boję się być sam w domu, boję się wchodzić do naturalnych zbiorników wodnych (morze, jezioro itp.), boję się jeździć na nartach, boję się wystawiać na silne światło słoneczne, boję się piłki (bye bye, siatkówko), boję się owadów, czego ja się nie boję?

Ale use condoms, będzie lepiej. Kiedyś sikałem na widok pająków, potem zacząłem using condoms i przestałem się bać.
www.alterevian.blogspot.com
boytoy
Beautiful Stranger

fobie

Postprzez dajmona » 31 lip 2009, 21:29

Lęk wysokości przede wszystkim,jak mam stanąć na balkonie zbyt blisko barierki to mam miękkie nogi,a o górach to nawet nie wspominam ,przeze mnie rodzinka cierpi bo ja na żadną stromą górę nie wlezę i nie zejdę tym bardziej,nie wiem jak to się fachowo nazywa ,ale mam dosłownie sztywne nogi coś jakby paraliż i duszno mi i ciśnienie mi skacze,matko to straszne jest,najgorsze że nie wiem dlaczego tak mam.......... :scared: poza tym nie umiem pływać bo kiedyś się podtopiłam i boje się jak cholera wody a najgorzej jak dno nierówne i go nie wyczuwam.I to chyba tyle :zawstydzony:
dajmona
Gambler

fobie

Postprzez DovieDominik » 04 sie 2009, 23:15

Koniec Świata 2012 (chociaż ostatnio przystopowałem) i wszystkie sprawy z nawiedzaniem przez duchy czy szatana (z dzieciństwa mi zostało) chociaż z jednej strony mnie to kręci, to jeszcze czasem bywa, że boje się sam spać.
DovieDominik
Express Yourself

fobie

Postprzez dajmona » 12 sie 2009, 13:55

Doszła mi następna fobia-lęk przed kibolami :scared: :scared: :scared: :scared: :scared:
dajmona
Gambler

fobie

Postprzez Bartek » 13 sie 2009, 16:45

Ja mam lęk przed podrużą statkiem czy czym kolwiek pływającym po morzu, jeziorze, no i strasznie się boje ćmy (cmów) xP ale tu muszę się pochwalić że kiedyś jednym rzutem powaliłem ćme :itsmy: :D :lol:
Bartek
Nobody Knows Me

Dodaj do: Wypowiedz dla Wykop  Wypowiedz dla Facebook  Wypowiedz dla Wyczaj.to  Wypowiedz dla Gwar  Wypowiedz dla Delicious  Wypowiedz dla Digg  Wypowiedz dla Furl  Wypowiedz dla Google  Wypowiedz dla Magnolia  Wypowiedz dla Reddit  Wypowiedz dla Simpy  Wypowiedz dla Slashdot  Wypowiedz dla Technorati  Wypowiedz dla YahooMyWeb

Następna strona

Powrót do Hyde Park