Ogólnie o filmach

Kącik filmożerców i telemaniaków

Moderatorzy: wodny, dziangabanga, Ochroniarze

Ogólnie o filmach

Postprzez Scatterheart7 » 29 maja 2010, 21:35

Z nowości polecam To skomplikowane/ It's complicated - fajna, lekka komedia twórczyni "Lepiej późno niż póżniej" i "Czego pragną kobiety", w rolach głównych Meryl Streep i Alec Baldwin.

Vicky Cristina Barcelona - Woody'ego Allen'a też niezłe, lecz moim zdaniem pomimo fajnego scenariusza i dobrej obsady zabrakło mi choć odrobinę humoru, całość ratuje Penelope Cruz. Choć mimo wszystko uważam, że warto obejrzeć.

Przerwane objęcia - to drugi film Almodovar'a, który oglądałem. Pierwszym był Kobiety na skraju załamania nerwowego, który to mi się bardziej podobał i był dosyć zabawny. Natomiast Przerwane objęcia to podobno miał być thriller, ale tak naprawdę to jest takie pomieszanie gatunków, że czasem zapomina się co tak naprawdę się ogląda, nie był zły, ale mnie jakoś specjalnie nie zachwycił. Być może po prostu filmy Almodovar'a nie są dla mnie lub to po prostu to słaby film :P

Ja cię kocham a ty z nim - zapowiadała się niezła komedia z Juliette Binoche,a tu lipa. Można obejrzeć, ale szału ni ma :P

[b][size=120][font=Garamond][color=black][font=Garamond][color=black][color=black]
[/color][/color][/font][/color][/font][/size][/b]
Scatterheart7
Burning Up

Ogólnie o filmach

Postprzez paluszek0 » 29 maja 2010, 23:24

Cały Poznań przejechałem, żeby dotrzeć do Kinepolis i obejrzeć w końcu "Zakochany Nowy Jork" (New York I Love You), głównie ze względu na to, jak ta masa reżyserów ukaże w tym filmie to miasto, American Dream, różne kultury, elity i dna społeczne (nie wiem czy dobrze to ująłem)... Z drugiej strony chciałem przejść sie na film o miłości, wiążąc nadzieję, że bohaterowie będą jakoś ze sobą połączeni, że nie stworzą kilku osobnych filmów tylko kilka scen poniekąd ze sobą złączonych. To, czym nas wita film to widok na NYC z mostu, w metrze. Ukazuje dolny Manhattan, potem środkowy, docieramy do taksówki, do której wchodzi dwóch mężczyzn, którzy ustalają jak pojechać, by dojechać razem w 2 innych kierunkach – dosyć zabawne. Początek filmu oceniam dobrze.
Następnie mamy przedstawionych kilka historii : opiekuna do dziecka, Żydówki wychodzącej za mąż, alkoholiczki, prostytutki, śpiewaczki operowej, malarza, niedocenianej żony, staruszków, pisarza, maturzysty, złodzieja… Wszędzie mamy coś charakterystycznego dla Wielkiego Jabłka: zabieganie, wolność, niezależność, styl i rytm życia…
Dodam tylko, że w większości „historyjek” ludzie palili fajki. Nawet 2 scenki zaczęły się od wspólnego ‘smokowania cigarette’ :P . Druga sprawa: jednym z producentów filmu była najwyraźniej firma Nadgryzione Jabłuszko :D
Ze wszystkich stories najbardziej wzruszyła mnie opowieść o dwójce staruszków (Można zadać sobie pytanie: co oni robią w NYC? – ale tacy ludzie też żyją i dobrze, że nam ktoś o tym przypomniał), świętujących rocznicę ślubu (63!) i moim zdaniem zabawne zdarzenie, gdy mężczyzna podrywał kobietę, a na końcu rozmowy okazało się, iż jest ona panią lekkich obyczajów (aczkolwiek luksusową – lubię ta bohaterkę).

Najmniej spodobała mi się:
·konwersacja między Hindusem a Żydówką – z początku ciekawie i zabawnie się zapowiadała. Natalie Portman jako nieszczęśliwa i łysa przyszła mężatka…

·iPhonowa rozmowa pomiędzy znajomą z telefonu a niechlujnym pisarzem (chyba - nie pamiętam – gadałem wtedy przez Nokię :P) Orlando Bloomem. Miał taki syf w chacie, że sam bym mu posprzątał. Nie są to złę krótkometrażówki, ale według mojej subiektywnej opinii mają w sobie to coś, co mnie odpycha, co czyni je nudnymi.
Wszystkie ‘kawałki’ mają coś w sobie i pokazują oblicze tego miasta na przykładach ludzi: samobójstwa, seks, rozmowy z nieznajomymi… Film pod koniec wzruszający, ale się nie pobeczałem, czyli Titanica nie ma. Ktoś kto lubi miasto, które nigdy nie śpi, powinien zobaczyć ten twórJNie jest to typowe romansidło czy dramat – to esencja życia w metropolii.
Ps. Zapomniałem dodać, że w tle pokazana była kobieta kręcąca z ukrycia film o ludziach w NY. Na koniec okazało się, że nagrała cząstki żyia większości bohaterów – dobry pomysł - kolejny, który łączył bohaterów.
Obrazek
paluszek0
Burning Up

Ogólnie o filmach

Postprzez marcin » 09 cze 2010, 21:53

Zakochany Nowy Jork - też myślałem, że pary będą połączone jakimkolwiek rodzajem znajomości i przede wszystkim chciałem zobaczyć podkolorowany, a nawet bajkowy Nowy Jork, mnóstwo stereotypów, itd. Ogólnie film w ogóle mnie nie zachwycił, wręcz mi się nie podobał. Brakowało mi "amercan dream". Kolega usnął jakoś po środku, ja walczyłem do końca, ale niektóre sceny musiałem przewijać :P
marcin
Nobody Knows Me

Ogólnie o filmach

Postprzez freak_0007 » 11 cze 2010, 21:49

Nie będę się obcyndalać. TOP10 na dziś:
1.Iron Man 2
1.Pół Żarem Pół Serio
2.Pulp Fiction
3.Iron Man
4.Łowca Androidów
5.Dick Tracy
6.Obcy 4
7.Batman-Mroczny Rycerz
8.Sherlock Holmes
9.Casablanca
10.Mężczyźni wolą blondynki
:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
Uff. To powinno być TOP11 no ale trudno... :hiehiehie:
freak_0007 na nk: http://nasza-klasa.pl/#profile/17266457

Music, Makes the people come together. Yeah!
freak_0007
Gambler

Ogólnie o filmach

Postprzez sintezi » 20 cze 2010, 11:55

Trailer: Resident Evil: Afterlife

Trailer jakoś mnie nie zachęcił, ale i tak obejrzę ze względu na Mille. :jezyk:
Obrazek
sintezi
Ochroniarz

Ogólnie o filmach

Postprzez Victoria92 » 24 lip 2010, 14:11

Moje ukochane to:
- Philadelphia
- Forrest Gump
- Braveheart
- Pół żartem, pół serio
- Mężczyźni wolą blondynki
- Śniadanie u Tiffany'ego
- Star Wars
- Ptaszek na uwięzi

Za "nowymi" filmami jakoś nie przepadam. Za wyjątkiem Gwiezdnych Wojen.
You know that we are living in a material world
And I am a material girl
Obrazek

Victoria92
Impressive Instant

Ogólnie o filmach

Postprzez paluszek0 » 26 lip 2010, 22:04

Ja ogólnie to lubię chodzić na szmiry :hiehiehie: ...

Ale ostatnio mi się podobał film, który na pewno szmira nie był. Mianowicie jest to "Knight and Day", czyli "Wybuchowa para".
http://www.filmweb.pl/Wybuchowa.Para
Sprawdził się Tom Cruise, sprawdziła się Cameron Diaz. To była naprawdę wybuchowa para: komedia i sensacja. Pierwszy film od wielu miesięcy, na którym śmiałem się przez jakieś 50% seansu. W filmie możemy podziwiać Salzburg, wnętrza Orient Expressu, hiszpańska Walencję czy... pole kukurydzy. Często "Para" porównywana jest do "Mr. & Mrs. Smith", ale tak naprawdę oba filmy wiele wspólnego ze sobą nie mają. I uznam nawet, że lepsze jest dzieło z 2010 roku. Nie będę specjalnie zachęcać, bo chyba nie muszę. Zastanawiam się, czy nie iść na to do kina 2. raz.

Lubię szmiry. :D
Obrazek
paluszek0
Burning Up

Ogólnie o filmach

Postprzez psychari » 31 lip 2010, 11:06

No i po "Incepcji", nie da się tego filmu opisać a już tym bardziej ocenić w kilku słowach; wielowarstwowy, skomplikowany i zagadkowy. Ten film to taki wizualny znak zapytania, bo pytamy i autora [czy o to mu chodziło?] i siebie [czy dobrze to pojmuję?].
Nolan nie ma sobie obecnie równych, tym filmem postawił wysoko poprzeczkę [gdzieś na dole widzimy z niej teraz już wręcz śmieszny Matriks]. Genialna monumentalna muzyka! Dobre role [bez wyróżnień, każdy z aktorów zdał egzamin], ale siłą tego filmu jest scenariusz [niczym labirynt - uwaga słowo klucz w filmie!]. Oj polecam, polecam...

Obrazek
http://blameitonmadonna.blogspot.com/
psychari
Ochroniarz

Ogólnie o filmach

Postprzez dziangabanga » 31 lip 2010, 12:22

Gdy laduje sie na zabitej dechami teneryfskiej wiosce i dziedziczy po wspolokatorce dvd co mozna robic ;]

Angielska robota
Jason Statham :slina: i to wystarcza mi za recenzje. Dodajmy do tego dobry scenariusz i rezyserie, angielski akcent i otrzymujemy kawal dobrego kina.

Komorka
I znowu Jason Statham tym razem w roli bezwzglednego chama ;] Sprawna realizacja, widowiskowe poscigi, Kim Basinger trzyma sie dobrze. W wolnej chwili warto

Batman Poczatek
O wiele lepszy od Mrocznego Rycerza ( ktorego ratowal tylko Heath Ledger - jego Joker zaiscie genialny)
Minus za Katie Holmes bo nie lubie tej kobiety :P

Zle wychowanie
Znajomy hiszpan na info ze wczoraj to obejrzalam zrobil wielkie oczy i spytal dlaczego. Czyzby kanaryjczycy nie przepadali za Almodovarem :mysli: :lol:

50 pierwszych randek
po raz 3 bo ma swietnego soundtracka

Wczoraj prawie sie zaplakalam. Dorwalam Kill Bille .... z lektorem :x :censored: Zaczelam ogladac zakonnice .... dobra komedia z tego horroru sie szykuje ;) ale nic tak czlowieka nie nastraszy jak nuda

wiecej filmow nie pamietam, za uwage serdecznie dziekuje :bye:
Obrazek
dziangabanga
Ochroniarz

Ogólnie o filmach

Postprzez Victoria92 » 07 sie 2010, 11:27

Wczoraj obejrzałam na DVD film "Malowany Welon".
Krótki opis:
Lata 20-te ubiegłego wieku. Kitty (Naomi Watts) pochodzi z klasy wyższej londyńskiej socjety. Jednak znudzona mieszczańskim życiem, w poszukiwaniu przygody wiąże się z lekarzem bakteriologiem, Walterem Fane (Edward Norton), który prowadzi badania w odległym Szanghaju. Gdy Walter oddaje się pracy, jego żona nawiązuje romans z tamtejszym brytyjskim konsulem (Liev Schreiber). Kiedy zdrada wychodzi na jaw, lekarz w akcie zemsty przyjmuje posadę w odległej wiosce, spustoszonej przez śmiertelną epidemię cholery i zmusza Kitty do wspólnej podróży. Żyjąc na co dzień w obliczu tragedii, Fane'owie powoli znowu zbliżają się do siebie. Czy wykorzystają szansę na życie w harmonijnym związku?

Ryczałam jak małe dziecko prawie cały film(właściwie i tak beksa ze mnie jeśli chodzi o książki i filmy, ale ten był na prawdę wzruszający i smutny...)

Polecam :-)
You know that we are living in a material world
And I am a material girl
Obrazek

Victoria92
Impressive Instant

Dodaj do: Wypowiedz dla Wykop  Wypowiedz dla Facebook  Wypowiedz dla Wyczaj.to  Wypowiedz dla Gwar  Wypowiedz dla Delicious  Wypowiedz dla Digg  Wypowiedz dla Furl  Wypowiedz dla Google  Wypowiedz dla Magnolia  Wypowiedz dla Reddit  Wypowiedz dla Simpy  Wypowiedz dla Slashdot  Wypowiedz dla Technorati  Wypowiedz dla YahooMyWeb

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Film, serial i telewizja